مجوز کسب و کار اینترنتی
امروزه کسب و کار اینترنتی به یک شغل پارهوقت و حتی برای برخی افراد به شغل اول و تماموقت تبدیل شدهاست. با توجه به نیاز دنیای امروز و پیشرفت تکنولوژی کسبوکارهای اینترنتی رشد بیشتری داشتهاند که توصیه میشود حتی اگر یک کسبوکار سنتی دارید برای توسعه کار خود حتما کسبوکار خود را وارد دنیای اینترنتی کنید و در صورت انجام این کار ابتدا شما نیاز به أخذ مجوز کسب و کار اینترنتی دارید.
برای این کار شما ابتدا باید مشخص کنید که چه مجوزی برای چه کسبوکاری احتیاج دارید و با توجه به اینکه شما تولیدکننده یک محصول هستید یا فروشنده، یا اینکه قصد بازاریابی محصولات خاصی را در فضای مجازی دارید باید برای دریافت مجوز اقدام کنید.
نحوه دریافت مجوز کسب و کار اینترنتی با توجه به این نکته که اینترنت فضای نسبتاً جدیدی در کشور ما است و اکثر مردم ترجیح میدهند برای فعالیتهای تجاری خود، محصولات و خدمات را از طریق فضاهای مجازی ارائه کنند شغلهای اینترنتی بسیار زیادی به وجود آمدهاند. بنابراین برای جلوگیری از هرگونه کلاهبرداری اینترنتی باید یک سری اقدامات نظارتی برای این نوع کسب و کارها در نظر گرفته شود.
انواع مجوز کسب و کار اینترنتی
برای راهاندازی کسب و کارهای اینترنتی به دو نوع مجوز نیاز دارید:
مجوزهای عمومی کسبوکارهای اینترنتی
این مجوزها برای تمام کسبوکارهای آنلاین عمومیت دارند و باید با توجه به نوع کاربری برای دریافت این نماد اقدام کنید. پروانه کسبوکار و نماد اعتماد الکترونیکی از جمله این مجوزها هستند. نماد اعتماد الکترونیک را میتوانید از مرکز توسعه تجارت الکترونیک دریافت کنید. طبق قوانین دریافت این نماد فقط برای سایتهایی امکانپذیر است که در آنها فرایند خدمات یا فروش کالا انجام میشود. طبق قانون تمام فروشگاههای اینترنتی باید نماد اعتماد الکترونیکی از این مرکز دریافت کنند.
مجوز اختصاصی کسبوکار اینترنتی
مجوزهای اختصاصی درواقع شامل همان گروه صنفی موردنظر هستند. به عنوان مثال برای فروش محصولات فرهنگی مانند کتاب یا محصولات سمعیبصری شما به مجوز وزارت ارشاد نیاز دارید و برای کسب مجوز محصولات مربوط به سلامت و درمان باید به وزارت بهداشت و درمان مراجعه کنید. بهطورکلی برای أخذ مجوز کسب و کار اینترنتی هر صنف به پروانه اختصاصی همان صنف نیاز دارد. توجه داشته باشید که سایتهای شخصی و شرکتی نیاز به اخذ نماد اعتماد الکترونیکی یا پروانه کسبوکار ندارند.
مدارک مورد نیاز برای گرفتن مجوز از نظام صنفی رایانهای
• کپی کارت ملی و شناسنامه مدیرعامل
• کپی مدارک تحصیلی مدیرعامل
• کپی از اساسنامه
• کپی از آخرین اظهارنامه مالیاتی
• کپی از لیست بیمه
• کپی از کارت ملی تمامی اعضای هیات مدیره
• کپی از گواهی ثبت و لوگو
• تصویر روزنامه های رسمی آگهی کلی تغییرات
• کپی از روزنامه آگهی تاسیس شرکت
• ارائه تصاویری از آخرین رتبهبندی شوراهای عالی انفورماتیک
مجوز نظام صنفی رایانهای برای فروشگاههای اینترنتی
مجوز نظام صنفی رایانهای یکی دیگر از مجوزهای لازم برای فروشگاههای اینترنتی است. تمام شرکتها پیش از شروع فعالیتهای تولید، طراحی، توسعه، راهاندازی، پشتیبانی، سیستمهای نرمافزاری، شبکههای اطلاعرسانی، مشاوره و نمونههای شبیه به آنها لازم است پس از ثبت شرکت مطابق قانون تجارت، به نظام صنفی منطقه خود مراجعه کرده و مجوز کسب و کار اینترنتی خود را دریافت کنند.
مدارک مورد نیاز برای دریافت پروانه کسب
کسب داشته باشند. این مدارک شامل:
• نشانی اقامتگاه قانونی متقاضی
• ارائه گواهی از اداره امور مالیاتی مبنیبر پرداخت و ترتیب پرداخت بدهی مالیاتهای قطعیشده
• ارائه گواهی صلاحیت شخصی اخذ شده از نیروی انتظامی
• ارائه و دریافت تأییدیه ویژگیهای تخصصی کسبوکارهای مجازی توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی
• ارائه شناسنامه ملی برای اشخاص حقوقی و کپی کارت ملی برای اشخاص حقیقی و همچنین پروانه کار و گذرنامه برای اتباع خارجی
• ارائه گواهی شرکت در دوره آموزشی احکام کسبوکار و تجارت
• ارائه گواهی اشتغال به تحصیل معافیت دائم و معافیت پزشکی برای آقایانی که کمتر از پنجاه سال سن دارند یا ارائه کپی کارت پایان خدمت نظاموظیفه
• ارائه مدارک تحصیلی دانشگاهی یا دیپلم فنی یا پروانه تخصصی و فنی مرتبط با کسبوکار یا معرفی فردی دارای شرایط مذکور برای صنوف
• ارائه آخرین آگهی روزنامه رسمی ثبت شرکت برای اشخاص حقوقی و همچنین ارائه مصوبه هیأتمدیره برای صدور پروانه کسب به نام یکی از صاحبان امضا یا مدیرعامل طبق اساسنامه.
پروانه کسبوکار اینترنتی
یکی از مهمترین انواع مجوز کسب و کار اینترنتی برای راهاندازی فروشگاههای آنلاین پروانه کسبوکار اینترنتی است. پروانه کسب و کار یا مجوز صنفی به مجوزی گفته میشود که باید از صنف حوزه فعالیت مربوطه دریافت گردد. اگر در حوزه فعالیت شما،صنف خاصی وجود نداشت، دراینصورت میتوانید از اتحادیه کسبوکارهای مجازی مجوز بگیرید.
این به این معناست که سایت اینترنتی مجوز نمیگیرد بلکه کسبوکار اینترنتی باید مجوز داشته باشد. بهطورکلی محصولی که قصد دارید در فضای مجازی بفروشید باید مجوز لازم را از مراکز مربوطه دریافت کند.
مراحل دریافت مجوز کسب و کار اینترنتی
برای راهاندازی یک کسبوکار اینترنتی لازم است طبق چک لیستهای مرکز توسعه تجارت الکترونیکی مراحلی را طی کنید. این مراحل شامل:
• ثبت تقاضا در سامانه آی نماد توسط شخص متقاضی
• ارجاع تقاضای مجوز کسب و کار اینترنتی مشمول قانون به سامانه اصناف بعد از این که توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی ارزیابی شد.
• بارگذاری مدارک ذکرشده در ماده چهار این آییننامه در سامانه اصناف تا حداکثر مدت سه ماه بعد از قبول شدن تقاضا.
• مطابق ماده چهار آییننامه باید پرونده در مدت ۱۵ روز توسط اتحادیه تطبیق داده شده و پروانه کسب صادر و تسلیم فرد متقاضی شود.
• بعد از اینکه مدارک بارگذاری شده با اصل آن تطبیق پیدا کرد مشخصات پروانه کسب و کار به سامانه آی نماد ارسال میشود.
مجوز ساماندهی برای فروشگاه اینترنتی
مجوز ساماندهی نیز یکی دیگر از انواع ضروری مجوز کسب و کار اینترنتی برای فروشگاههای اینترنتی است. سایت ساماندهی، به رسانههای دیجیتال و مرکز توسعه فناوری اطلاعات وابسته است که این مرکز خود از توابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به شمار میرود. وظیفه این سامانه جمعآوری اطلاعات مدیران تمام سامانههای اینترنتی و سایتها است.
مجوز کسبوکار اینستاگرام
درحالحاضر نظارت کامل و دقیقی بر کسبوکارهای اینترنتی وجود ندارد و همچنین مجوز خاصی برای این کسبوکارها صادر نمیشود. اما اگر دوست دارید فعالیتتان در اینستاگرام مورد تأیید قانون باشد، باید برای صدور کد شامد که توسط وزارت ارشاد صادر میشود اقدام کنید. مراحل أخذ کد شامد:
- ابتدا باید به سایت ساماندهی مراجعه کرده و در قسمت مربوط به شبکههای اجتماعی درخواست اخذ کد را ثبت کنید.
- عکس کارت ملی، عکس شناسنامه و آدرس صفحه اینستاگرام را وارد کنید.
- بعد از احراز هویت ادمین صفحه، بررسی مدارک ارسالی و بررسی محتوای صفحه در کمتر از یک ماه کد شامد برای شما صادر میشود.
- پساز دریافت مجوز صفحه اینستاگرام شما و همچنین محتوای آن توسط پلیس فتا کنترل میشود.
همانطور که قبلتر گفتیم شما مجبور به گرفتن این کد برای فعالیت خود در اینستاگرام نیستید اما کار از محکمکاری عیب نمیکند.
چگونه برای مجوز کسب و کار اینترنتی خود استعلام بگیریم؟
برای این کار میتوانید به سایت اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی مراجعه کرده و در قسمت استعلام مجوز آن نام دامنه یا سایت را وارد کنید. اگر وبسایت فروشگاهی بوده و خدمات فروش آنلاین وجود داشته باشد، باید نام آن را در این قسمت ببینید.
مجوز کسب و کار اینترنتی تنها راه جلب اعتماد مخاطب نیست و باید سعی داشته باشید که با پاسخدهی مناسب به مشتری و ارائه محصولات و خدمات با کیفیت و به موقع بر میزان اعتماد آنها بیفزایید..