مدیریت منابع انسانی (HRM)
هر سازمانی، کوچک یا بزرگ، از سرمایههای گوناگونی برای عملیاتیکردن کسبوکار خود استفاده میکند. سرمایه، شامل پول نقد، اشیاء باارزش یا کالاهایی است که برای کسب درآمد میشود. صنعت مهم نیست، همه شرکتها یک چیز مشترک دارند؛ آنها باید نیروی انسانیای داشته باشند که روی آنها سرمایهگذاری کنند و در واقع مدیریت منابع انسانی داشته باشند.
این موضوع، تمرکز ما در کل متن خواهد بود: درآمدزایی از طریق استفاده از مهارتها و منابع بشری. پس در ابتدای این مطلب به طور کامل با مفهوم مدیریت منابع انسانی آشنا میشویم و میفهمیم مدیریت منابع انسانی چیست؛ سپس نقش مدیریت منابع انسانی را مورد بررسی قرار میدهیم.
مدیریت منابع انسانی یا HRM چیست؟
مدیریت منابع انسانی یا HRM که مخفف Human Resource Management است، فرایند استخدام افراد، آموزش آنها، جبران خسارت، تدوین سیاستهای مربوط به آنها و تدوین استراتژیهای حفظ ایشان است.
وظایف و نقش مدیریت منابع انسانی
به خاطر داشته باشید که بسیاری از عملکردهای مدیریت منابع انسانی وظایفی است که سایر مدیران بخش نیز انجام میدهند، همین امر باعث میشود که این اطلاعات فارغ از عناوین، برای همه مهم باشد.
اکثر کارشناسان در مورد هفت نقش مدیریت منابع بشری سازمانها اتفاق نظر دارند که در بخشهای بعدی شرح داده شده است.
کارگزینی
شما برای انجام وظایف و امور در سازمان، به افراد نیاز دارید. حتی با وجود پیشرفتهترین ماشینآلات، بشر هنوز هم مورد نیاز است. به همین دلیل، یکی از وظایف اصلی در مدیریت منابع انسانی، کارگزینی است.
کارگزینی شامل کل مراحل استخدام از درخواست نیرو تا درخواست افزایش حقوق است. در عملکرد استخدام، چهار مرحله اصلی وجود دارد:
- تدوین برنامه کارمندان: این طرح به بخش مدیریت منابع نیروی انسانی اجازه میدهد تا براساس انتظارات حقوقی کارمندان، تعداد افرادی را که باید استخدام کنند، مشخص کنند.
- تدوین سیاستهایی برای تشویق چند فرهنگی در محل کار: چند فرهنگی بودن در محل کار اهمیت بیشتری پیدا میکند، زیرا تعداد افراد بیشتری از زمینههای مختلف در کار داریم.
- استخدام: این مورد شامل یافتن افراد برای پرکردن موقعیتهای خالی است.
- انتخاب: در این مرحله با افراد مصاحبه میشود و برای بسته جبران خسارت مناسب مذاکره میشود. این مرحله با آموزش، حفظ و انگیزهدهی دنبال میشود.
توسعه سیاستهای محل کار
هر سازمانی سیاستهایی برای اطمینان از انصاف و استمرار در سازمان دارد. یکی از مشاغل مدیریت منابع انسانی توسعه اصطلاحات پیرامون این سیاستها است. در توسعه سیاستها، منابع انسانی، مدیریت و مدیران درگیر این فرایند هستند.
بهعنوان مثال، متخصص منابع نیروی انسانی احتمالا نیاز به سیاست یا تغییر سیاست را تشخیص خواهد داد، در مورد سیاستنامه نظرخواهی میکند، خط مشی را مینویسد و سپس این خط مشی را به کارمندان ابلاغ میکند. در اینجا نکته مهم این است که بخشهای منابع انسانی بهتنهایی کار نمیکنند و نمیتوانند کار کنند.
تمام کارهایی که آنها انجام میدهند برای درگیرکردن کلیه بخشهای دیگر سازمان ضروری است. برخی از سیاستهای محل کار، به شرح زیر است:
- سیاست روند انضباط؛
- خط مشی زمان تعطیلات؛
- نوع لباسپوشیدن؛
- سیاست اخلاق؛
- خط مشی استفاده از اینترنت.
توسعه سیاستهای محل کار
اصلیترین نقش مدیریت منابع انسانی پرداخت حقوق عادلانه است، با استانداردهای صنعت مطابقت دارد و به اندازه کافی بالا است تا مردم برای کار در سازمان ترغیب شوند. دستمزد شامل هر چیزی است که کارمند برای کار خود دریافت میکند.
علاوهبراین، بخش مدیریت منابع بشری باید از طریق فرایند ارزشیابی شغل، اطمینان حاصل کنند که میزان پرداخت با مزایای سایر افرادی که مشاغل مشابهی دارند قابل مقایسه است. این شامل راهاندازی سیستمهای پرداخت است که تعداد سالهای حضور در سازمان، سالهای تجربه، تحصیلات و جنبههای مشابه را در نظر میگیرد. نمونههایی از مزایای کارکنان شامل موارد زیر است:
- حقوق دریافتی؛
- مزایای درمانی؛
- برنامههای بازنشستگی؛
- برنامههای خرید سهام؛
- تعطیلات؛
- مرخصی استعلاجی؛
- پاداش؛
- بازپرداخت شهریه.
حفظ و نگهداری
در این قسمت این سوال پیش میآید که معنی نگهداری در مدیریت منابع انسانی چیست؟ نگهداری شامل نگهداشتن و ایجاد انگیزه در کارمندان برای ماندن در سازمان است. حقوق و مزایا یکی از عوامل اصلی در حفظ کارکنان است، اما عوامل دیگری نیز وجود دارد. ۹۰ درصد کارمندان به دلایل زیر، شرکتها را ترک میکنند:
- مسائل مربوط به کاری که آنها انجام میدهند؛
- چالشهایی با مدیر؛
- عدم تناسب با فرهنگ سازمان؛
- محیط کار نامناسب.
با وجود این، ۹۰ درصد مدیران فکر میکنند که کارمندان به دلیل حقوق و مزایا کار را ترک میکنند؛ در نتیجه، معمولا سعی میکنند بستههای پرداختی خود را تغییر دهند تا افراد، سازمان را ترک نکنند، در حالیکه حقوق دلیل ترک آنها نیست.
آموزش و توسعه
اکنون که وقت خود را برای استخدام کارمندان جدید صرف کردیم، میخواهیم اطمینان حاصل کنیم که آنها نهتنها برای انجام کار آموزش دیدهاند، بلکه به پرورش و توسعه مهارتهای جدید در کار خود ادامه میدهند.
این، منجر به بهره وری بالاتر برای سازمان میشود. همچنین آموزش یکی از مؤلفههای اصلی در افزایش انگیزه کارکنان است. کارکنانی که مهارت های خود را پرورش میدهند، در شغل خود شادتر هستند، و در نهایت این کار منجر به افزایش ماندگاری کارکنان میشود. نمونههایی از برنامههای آموزشی، میتواند شامل موارد زیر باشد:
- آموزش مهارتهای شغلی، مانند نحوه کار با یک برنامه رایانهای خاص؛
- آموزش ارتباطات؛
- فعالیتهای تیمسازی؛
- آموزش سیاست و قانون، مانند آموزش مقابله با آزار جنسی در محل کار و آموزش اخلاق.
برخورد با قوانین موثر بر اشتغال
افراد مشغول به کار در بخش منابع نیروی انسانی باید از کلیه قوانینی که بر محل کار حاکم است، آگاه باشند. یک متخصص مدیریت منابع انسانی ممکن است با برخی از این قوانین کار کند:
- قوانین تبعیض؛
- الزام رعایت نکات بهداشتی؛
- شرایط و مزایا مانند حداقل دستمزد؛
- قوانین ایمنی برای کارگر.
قوانین کار
محیط قانونی منابع انسانی همیشه در حال تغییر است، بنابراین مدیریت منابع بشری همیشه باید از تغییراتی که اتفاق میافتد آگاه باشد و سپس این تغییرات را به کل سازمان، منتقل کند.
حمایت از کارگر
ایمنی یکی از موارد مهم در همه سازمانها است. اغلب اوقات، قوانین جدید با هدف تعیین استانداردهای دولتی یا ایالتی برای اطمینان از ایمنی کارگران ایجاد میشود.
اتحادیهها و قراردادهای صنفی همچنین میتوانند بر الزامات ایمنی کارگران در محل کار تاثیر بگذارند. این مدیر منابع انسانی است که باید از الزامات حمایت از کارگر آگاه باشد و اطمینان حاصل کند که محل کار هر دو استاندارد دولتی و ایالتی را برآورده میکند. مسائل مربوط به حمایت از کارگر ممکن است موارد زیر را شامل شود:
- خطرات شیمیایی؛
- وسایل گرمایشی و تهویه؛
- تعبیه جایگاههای «بدون بو»؛
- حفاظت از اطلاعات کارمندان خصوصی.
ارتباطات
از نظر شما کلید موفقیت در مدیریت منابع انسانی چیست؟ مهارت های ارتباطی خوب و مهارتهای مدیریتی عالی، کلید موفقیت در مدیریت منابع انسانی و همچنین مدیریت عمومی است
آگاهی از عوامل خارجی
علاوه بر مدیریت عوامل داخلی، مدیر منابع انسانی باید نیروهای خارجی را که ممکن است سازمان را تحت تاثیر قرار دهند، در نظر بگیرد. نیروهای خارجی یا عوامل خارجی، مواردی هستند که شرکت، کنترل مستقیمی بر آنها ندارد. با این حال، آنها ممکن است مواردی باشند که میتوانند بهطور مثبت یا منفی بر منابع انسانی تاثیر بگذارند. عوامل خارجی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- جهانیسازی و برونسپاری؛
- تغییرات در قانون کار؛
- هزینههای مراقبتهای بهداشتی؛
- انتظارات کارمندان؛
- تنوع نیروی کار؛
- تغییر جمعیت نیروی کار؛
- نیروی کار با تحصیلات بیشتر؛
- تعدیل نیرو و کوچکسازی؛
- فناوری مورد استفاده، مانند پایگاه داده منابع انسانی؛
- افزایش استفاده از شبکههای اجتماعی برای انتقال اطلاعات بین کارمندان.
بهعنوان مثال، روند اخیر در برنامههای کاری انعطافپذیر (اجازهدادن به کارمندان برای تعیین برنامههای خود) و ارتباط از راه دور (اجازه به کارکنان برای کار در خانه، دورکاری یا یک مکان از راه دور برای مدت زمان مشخص، مثلا یک روز در هفته) عوامل بیرونی هستند که منابع انسانی را تحت تاثیر قرار دادهاند.
بخش مدیریت منابع نیروی انسانی باید از این مسائل بیرونی آگاه باشند، بنابراین میتوانند سیاستهایی را تدوین کنند که نهتنها نیازهای شرکت، بلکه نیازهای افراد را نیز برآورده کند. مثال دیگر، قانون حمایت از بیمار و مراقبت مقرونبهصرفه است که در سال ۲۰۱۰ به تصویب رسید.
انطباق با این لایحه پیامدهای زیادی برای منابع انسانی داشت. بهعنوان مثال، شرکتی با بیش از پنجاه کارمند باید تحت پوشش خدمات درمانی قرار گیرد یا غرامت پرداخت کند. در حال حاضر، تخمین زده میشود که ۶۰ درصد کارفرمایان، بیمه خدمات درمانی را به کارمندان خود ارائه می دهند. از آنجا که بیمه خدمات درمانی اجباری است، نگرانی در مورد هزینه و همچنین استفاده از مزایای بهداشتی بهعنوان یک استراتژی استخدام، از چالشهای بزرگ خارجی است.
اگر هر مدیری، بدون درنظرگرفتن فاکتورهای بیرونی کار کند، کارمندان را بیگانه میکند و در نتیجه آنها، بیانگیزه و ناراضی میشوند. عدم درک عوامل خارجی همچنین میتواند به معنای قانونشکنی باشد، که پیامدهای قابلتوجهی را به دنبال خواهد داشت. یکی از راههای آگاهی مدیران از عوامل خارجی، شرکت در کنفرانسها و خواندن مقالات مختلف در وب است.
نکات کلیدی دربارهی نقش مدیریت منابع انسانی
- سرمایه شامل کلیه منابعی است که شرکت برای تولید درآمد، از آنها استفاده میکند. نیروی انسانی که در سازمان کار میکنند، مهمترین منبع هستند.
- مدیریت منابع انسانی، فرایند استخدام افراد، آموزش آنها، حقوق و مزایای آنان، تدوین سیاستهای مربوط به محل کار و تدوین استراتژیهای حفظ کارکنان است.
- هفت مسئولیت اصلی برای مدیران منابع انسانی وجود دارد: استخدام، تعیین سیاستها، تعیین حقوق و مزایا، نگهداری، آموزش، قوانین استخدام و حمایت از کارگران.
- مدیران منابع انسانی علاوه بر توجه به ۷ جنبه داخلی، باید تغییرات موجود در محیط خارجی را که ممکن است بر کارکنان آنها تاثیر بگذارد نیز بهروز نگه دارند. گرایش به سمت برنامههای انعطافپذیر و دورکاری، نمونههایی از جنبههای خارجی است.
- برای درک موثر چگونگی تاثیر نیروهای خارجی بر منابع انسانی، مهم است که مدیر منابع انسانی، ادبیات منابع انسانی را بخواند، در کنفرانسها شرکت کند و از روشهای دیگر برای بهروز نگهداشتن قوانین، روندها و سیاستهای جدید استفاده کند.
تمرینات مرتبط با نقش مدیریت منابع انسانی
- استدلالهای موافق و مخالف این جمله را بررسی کنید: موارد ارزشمندتری نسبت به افرادی که در سازمان کار میکنند، وجود دارد.
- به نظر شما از بین هفت وظیفهای که مدیر منابع انسانی انجام میدهد، مهمترین وظیفه مدیریت منابع انسانی چیست؟
یکی از مهمترین فاکتورهای یک مدیر موفق یا مدیر منابع انسانی (HR) کنارآمدن با شرایط مختلف است. صرف داشتن دانش در مورد منابع انسانی و باخبربودن از فرمهایی که باید پر شوند، کافی نیست. استخدام و مدیریت افراد، و همچنین بخش منابع انسانی پیشرفته، مهارتهای متعددی نیاز دارد.
پس از آشنایی با این که مدیریت منابع انسانی چیست به این میپردازیم که مهارتهای مورد نیاز HRM چیست؟ اولین مهارت موردنیاز، سازماندهی است. با توجه به اینکه شما در حال پرداخت حقوق، مزایا و رسیدگی به امور افراد هستید، نیاز به این مهارت منطقی است. داشتن پروندههای سازمانیافته در رایانه و مهارتهای خوب مدیریت زمان برای موفقیت شغلی، بسیار مهم است؛ بهویژه اگر نقشی در منابع نیروی انسانی به عهده بگیرید.
مانند اکثر مشاغل، توانایی چندوظیفهایبودن، یعنی انجام همزمان بیش از یک کار، در مدیریت منابع انسانی مهم است. یک فرد معمولی که منابع انسانی را مدیریت میکند ممکن است مجبور باشد یک دقیقه با یک مسئله کارمندی روبرو شود، سپس کار خود را تغییر داده و بر استخدام تمرکز کند.
برخلاف بسیاری از موقعیتهای مدیریتی، که فقط بر یک کار یا بخشی از یک تجارت تمرکز دارند، منابع انسانی در تمام زمینههای کسبوکار تمرکز دارد، جاییکه انجام چند وظیفه همزمان، ضروری است.
شاید ساده به نظر برسد اما مهارت برخورد با افراد در هر نوع مدیریتی ضروری است و حتی شاید از مهمترین مهارت های مدیر منابع انسانی باشد. توانایی مدیریت شخصیتهای مختلف، کنارآمدن با تعارضات و مربیگری دیگران، همه در حوزه مدیریت افراد است.
توانایی برقراری ارتباط با مهارتهای افراد، بسیار مهم است. توانایی برقراری ارتباط با خبرهای خوب (استخدام کارمند جدید)، اخبار ناخوشایند (اخراجها) و هر آنچه در این بین وجود دارد، مانند تغییر در سیاست، لازمه کار یک مدیر عالی و مدیریت منابع انسانی یا همان HRM حرفهای است.
سوال بسیاری از افراد این است که کلیدهای موفقیت حرفهای در مدیریت و HRM چیست؟ کلید موفقیت این دو شامل درک زمینههای شغلی خاصی مانند مدیریت پایگاه داده کارمندان، درک قوانین استخدام و داشتن مهارت نوشتن و تدوین یک برنامه استراتژیک منطبق با کسبوکار است. ذهنیت استراتژیک برای یک متخصص منابع انسانی نیز یک مهارت کلیدی است. فردی با ذهنیت استراتژیک میتواند از قبل برنامه ریزی کند و به اموری که میتوانند در محیطی که در آن کسبوکار فعالیت میکند تاثیر بگذارند، توجه کند. اغلب اوقات، مدیران بر حوزه خود تمرکز میکنند و بهطور کلی به کسبوکار بهعنوان یک کل منسجم نگاه نمیکنند. یک متخصص استراتژیک منابع انسانی، قادر است که نهتنها در منطقه خود کار کند، بلکه همچنین درمییابد که چگونه منابع انسانی در تصویر بزرگتر کسبوکار، متناسب است.
اخلاق و احساس انصاف نیز در منابع انسانی لازم است. اخلاق مفهومی است که صحیح و غلطهای وجدانی یک وضعیت خاص را بررسی میکند. این واقعیت را در نظر بگیرید که بسیاری از مدیران منابع انسانی در مورد حقوق و دستمزد و قراردادهای صنفی مذاکره میکنند و منازعات را مدیریت میکنند.
بهعلاوه، مدیران منابع انسانی وظیفه اطمینان از رعایت استانداردهای اخلاقی درون سازمان را دارند. بسیاری از مدیران منابع انسانی ملزم به کار با اطلاعات بسیار محرمانه مانند اطلاعات مربوط به حقوق و دستمزد هستند، بنابراین احساس مسئولیت در هنگام مدیریت این اطلاعات، ضروری است.
درنهایت، درک خاصیت و استراتژی کسبوکار و توانایی انتقاد درباره اینکه چگونه نیروی منابع انسانی میتواند خود را با استراتژی همسو کند، روشهایی برای اطمینان از بخشهای منابع انسانی است که از بخشهای مهم کسبوکار است.
مدیریت منابع انسانی یک حوزه تخصصی است؛ دقیقا مانند حسابداری یا امور مالی، با این حال، بسیاری از افراد، بدون داشتن دانش خاصی، برای انجام کار در نقشهای منابع انسانی انتخاب میشوند. اغلب اوقات، افراد با مهارت عالی به مدیریت ارتقا مییابند و سپس انتظار میرود (اگر شرکت کوچک باشد) وظایف استخدام، کارگزینی و پرداخت حقوق و مزایا را انجام دهند. به همین دلیل است که این مهارتها برای متخصصان و مدیران منابع انسانی بهطور یکسان مهم است.
آزمونهای مرتبط با مدیریت منابع انسانی
این سوال به طور متداول پرسیده میشود که آزمونهای مدیریت منابع انسانی چیست؟ با مقدمه گفتهشده، برای کسانیکه مایل به کار در مدیریت منابع انسانی هستند، سه آزمون وجود دارد که میتوانند برای نشاندادن تسلط خود بر مواد مدیریت منابع انسانی، در آنها شرکت کنند:
متخصص منابع انسانی (PHR)
برای شرکت در این آزمون، یک متخصص منابع انسانی باید حداقل دو سال سابقه کار داشته باشد. این امتحان چهار ساعته است و شامل ۲۲۵ سوال چندگزینهای در زمینههای مختلف است.
۱۲ درصد این آزمون برای مدیریت استراتژیک، ۲۶ درصد برای برنامهریزی نیروی کار، ۱۷ درصد برای توسعه منابع انسانی، ۱۶ درصد برای پاداش، ۲۲ درصد برای کارمندان و روابط کار و ۷ درصد برای مدیریت ریسک است.
روند درخواست برای شرکت در این آزمون در وبسایت موسسه صدور گواهینامه منابع انسانی به آدرس http://www.hrci.org ارائه شده است.
متخصص ارشد منابع انسانی (SPHR)
این آزمون برای متخصصین منابع انسانی طراحی شده است که به جای اجرای واقعی، بر طراحی و برنامهریزی تمرکز دارند. توصیه میشود فردی که در این آزمون شرکت میکند ۶ تا ۸ سال تجربه داشته باشد و یک بخش منابع انسانی را نظارت و مدیریت کند. در این آزمون، بیشتر تمرکز بر جنبه استراتژیک مدیریت منابع انسانی است.
متخصص بینالمللی در منابع انسانی (GPHR)
این آزمون برای آن دسته از متخصصان منابع نیروی انسانی است که بسیاری از وظایف خود را در سطح جهانی انجام میدهند و شرکتهای آنها اغلب فراتر از مرزها کار میکنند. این آزمون، سه ساعته است و ۱۶۵ سوال چندگزینهای دارد.
فردی با ۲ سال سابقه کار می تواند در آزمون این گواهینامه شرکت کند. با این حال، از آنجا که این آزمون، جنبه بینالمللی دارد، کسی که برنامهها و فرآیندهای مربوط به منابع انسانی را برای رسیدن به هدف تجاری طراحی میکند، بهترین فرد برای کسب این گواهینامه است.
مزایای دستیابی به این گواهینامهها بسیار زیاد است. دریافت گواهینامه علاوهبر نشاندادن تواناییهای متخصص منابع انسانی، به شخص امکان بازاریابی و درخشش را در زمینههای کاملا رقابتی، میدهد.
اغلب شرکتها به یک بخش منابع انسانی یا یک مدیر با مهارتهای مدیریت منابع انسانی نیاز دارند. صنایع و عناوین شغلی به قدری متنوع هستند که فقط میتوان عنوانهای شغلی شاخص را در منابع انسانی ذکر کرد:
- استخدامکننده؛
- تحلیلگر پرداخت حقوق؛
- معاون منابع انسانی؛
- مدیر روابط کارمندان؛
- مدیر مزایا؛
- مسئول شیفت؛
- مدیر آموزش و توسعه؛
- مدیر منابع انسانی؛
- معاون منابع انسانی مدیرعامل.
این یک لیست جامع نیست، اما میتواند یک نقطه شروع برای تحقیق در این مسیر شغلی باشد.
نکات کلیدی مسیر شغلی مدیر منابع انسانی
پس از آشنایی با این که مفهوم مدیریت منابع انسانی چیست به نکات کلیدیای که یک مدیر منابع انسانی باید نسبت به آنها آگاه باشد میپردازیم.
- تعدادی مهارت برای مدیریت منابع انسانی بسیار مهم است. اول، توانایی سازماندهی و چندوظیفهای، ضروری است. در این شغل، پروندهها باید مدیریت شوند. به همین دلیل، یک مدیر منابع انسانی، دائما در زمینههای مختلف کسبوکار فعالیت میکند.
- مهارتهای ارتباطی در منابع انسانی نیز لازم است. توانایی ارائه اخبار خوب و بد، ارتباط موثر با شخصیتهای مختلف و اداره کارمندان در منابع انسانی مهم است.
- مهارتهای شغلی خاص مانند مهارتهای کامپیوتری، دانش قانون استخدام، نوشتن و تدوین برنامههای استراتژیک و مهارتهای کلی تفکر انتقادی در هر نوع مدیریتی، به ویژه در مدیریت منابع بشری مهم است.
- احساس انصاف و اخلاق قوی بهترین مدیر منابع انسانی را میسازد. از آنجا که منابع انسانی با ادارههای مختلفی برای مدیریت درگیری و مذاکره در مورد قراردادهای صنفی و حقوق و دستمزد کار میکند، متخصص منابع انسانی به مهارتهای اخلاقی و رازداری احتیاج دارد.
- از آنجا که یکی از مهمترین مسئولیتهای یک واحد منابع انسانی، همسوکردن برنامه استراتژیک منابع انسانی با برنامه استراتژیک کسبوکار است، تفکر انتقادی و تفکر خلاق و همچنین نوشتن، مهارتهایی هستند که فراگیری آنها به نفع مدیر منابع انسانی خواهند بود.
- بسیاری از افراد، خود را در نقش مدیر منابع انسانی مییابند، با این حال، بسیاری از انواع دیگر مدیران نیز وظایف استخدام، انتخاب و پرداخت حقوق را انجام میدهند.
- گواهینامهها می توانند برای بازاریابی شما در زمینه مدیریت منابع انسانی، به کار بیایند. این گواهینامهها توسط موسسه صدور گواهینامه منابع انسانی (HRCI) ارائه میشوند.
تمرین مسیر شغلی مدیر منابع انسانی
برداشت شما از نقش و فعالیتهای مدیریت منابع انسانی یا HRM چیست؟ درباره این عنوان شغلی تحقیق کنید و یافتههای خود را توصیف کنید. آیا این شغل، شغل موردعلاقه شماست؟