طی گذر زمان مفهوم برند توسعه یافته و به شاخههای مختلف وارد شده است. مدلهای طبقهبندی برند نیز گوناگون است که به مرور، در نوشتههای کسب و کار با آنها آشنا خواهید شد. باز هم در سوال “برند چیست” میتوانیم گستردهتر این موضوع را بررسی کنیم و به این سوال پاسخ دهیم که “انواع برند چیست“. در بررسی انواع برند، مدلهای گوناگونی مطرح است که تعدادی از آنها به شما ارائه میشود. اگر علاقه دارید با این مفهوم به طور کامل آشنا شوید به مقالهی انواع برند مراجعه نمایید
برند شخصی یا Personal Brand
برند شخصی (Personal Brand) بر اساس شخصیت افراد شکل میگیرید. بنابراین برندینگ موضوعش توسعه شخص است. هدف برندسازی شخصی (پرسنال برندینگ) آمادهسازی شخص برای بهره بردن از فرصتهای کسب و کار است. معمولا برندسازی شخصی همراه با بازاریابی شخص در مورد خودش از طریق شبکههای اجتماعی است.
معمولا توسعه برند شخصی یا برندسازی شخصی مدل و استاندارد خاصی ندارد و وابستگی بالایی به شخص مورد نظر و موقعیت او (صنعت، بازار و … ) دارد. بسیاری از برندهای شخصی دنیا چندان در شبکههای اجتماعی فعالیتی ندارند اما برند شخصی این افراد در ذهن همگان نشسته است. اما به هر حال شبکههای اجتماعی تسهیلگر توسعه برند شخصی است.
برند محصول یا Product Brand
آنچه مشتری یا مخاطب از محصول درک کرده ، برند محصول است. در نتیجه برندسازی محصول به منظور ایجاد تصویری مطلوبتر در ذهن مشتری از محصول (و نه از سازمان) است. برای مثال ویندوز و مایکروسافت حسابهای کاربری جدا در شبکههای اجتماعی دارند و هر کدام احتمالا برنامه خاص برندسازی خود را دنبال میکنند.
گاهی برند محصول به قدری بزرگ میشود که برند مادر (یا سازمان) در سایه برند محصول پنهان میماند. عکس این موضوع نیز صدق میکند. گاهی برند سازمان اگر در کنار برند محصول نباشد، بازار نسبت به برند محصول بی توجهی کند.
برند خدمات یا Service Brand
در نگاه اول شاید مشابه برند محصول است. اما پیچیدهتر از برندسازی محصول است. علت در ویژگی نامحسوس و غیر ملموس خدمات است. تنوع قیمتگذاری خدمات، رقابت بر سر قیمت، بهای تمام شده خدمات، شفافیت در مورد ویژگیهای خدمت و رضایت مشتریان از خدمت دریافتی از جمله چالشهای برندسازی خدمات است.از مهمترین حوزههای برند خدماتی در سطح دنیا، صنایع غذایی، بیمه و هتلداری محسوب میشود. حوزه خدمات به لحاظ برندسازی عموما نگاه بدبینانهتری را تجربه میکند. از این رو برندهای خدماتی نیازمند تعامل شفاف و مستمر بابت ارزش افزوده خدمات هستند.
برند سازمانی یا Corporate Brand
دیوید آکر برند سازمانی را در تعهد برند به ارائه محصول و پشتیبانی آن (خدمات پس از فروش) تعریف میکند. برند سازمانی حاصل تلاش منابع انسانی سازمان، مدیران، سهامداران، تامینکنندگان و حتی مشتریان است. بنابراین شکلدهی به این برند، بر توسعه کسب و کار بسیار موثر است. همچنین برند سازمانی موفق، آینده برند محصول یا خدمات را رقم میزند.
برند سازمان مردم نهاد یا NGO
در دو دهه اخیر موضوع سرمایهگذاری اجتماعی و مسئولیت اجتماعی پر رنگ شده است. بسیاری از کسب و کارها علاوه بر جریان اصلی کسب و کار، بخشی هم مرتبط به مسئولیت اجتماعی دارند. اما NGOها ماهیت سودآوریشان هم بابت توسعه فعالیت خودشان است. بنابراین برندسازی NGOها موضوع بااهمیتی جهت بقا و توسعه فعالیتشان شده است.
برند شهری یا Place Brand
برند شهری یا برند مقصد نوعی برندینگ مرتبط به شهرها است. ارزشهای شهر، امکانات شهری، جاذبههای توریسیتی، دولت، فرهنگ بومی، بناهای تاریخی و … همگی از عوامل سازنده برند شهری هستند. برند شهری در اقتصاد کشورها موثر است. از مثالهای قابل ارائه میتوان به جذب سرمایهگذار، جذب توریست، جذب کارآفرین، جذب دانشجو و … اشاره کرد.
برند ملی یا Nation Brand
برند ملی، مرتبط با رفتار کشور و ملت است. مباحث کلانی از جمله تراز تجاری، تولید ناخالص ملی، امید به زندگی،جذب سرمایهگذاری خارجی، ارزشهای جامعه و صنعت گردشگری است. برند ملی بر برندهای کشور موثر است. مانند چتری بر سر برندهای کشور قرار میگیرد.برای مثال، اگر سیاست دوستی با محیط زیست داشته باشد، کسب و کارهای دوست با محیط زیست، بیشتر از سمت دولت حمایت میشوند.
برند جهانی یا Global brand
برندهای جهانی مدل کسب و کاربا تکیه بر ثبات، استانداردسازی و تسهیل استفاده مشتری است. چالش اصلی برندهای جهانی، تطبیق با بازارهای هدف متنوع است. مثال معروف این حوزه Mcdonalds است. همبرگر این برند در آمریکا از گوشت و در هند از گیاه است.
جمع بندی
تا اینجا شما با مفهوم برند آشنا شدید و اکنون میدانید برند چیست. با مفاهیم حول موضوع برند آشنا شدید. عباراتی مثل برند شخصی، برن محصول، برند شهری و برند مردم نهاد را میشناسید.